Днес празнуваме Архангеловден

Животът

08-11-2014, 06:26

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес празнуваме Петковден

Димитровден е!

Турия празнува на Димитровден

Свети Рангел е наречен душевадник

На 8 ноевмври се празнува Архангеловден . На този ден църквата почита пематта на Свети архангел Михаил. Празникът е известен и с имената Хрангеловден, Свети Рангел, Рангеловден.

Oсновната насоченост на обичаите през този ден и името на празника се определят от вярването, че Свети Рангел е един от шестимата братя, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник.

На този ден се провежда тържествена служба в църквата, след което започват гостуванията у именниците. На много места се организират селски сборове, правят се служби за здраве.

Традиционната трапеза на този ден включва обреден хляб, червено вино, овче месо. На Архангеловден се коли курбан в чест на светеца, покровител на мъртвите. Жените приготвят и раздават на близки и познати обредни хлябове, наричани Рангелов или Господьов хляб. Пластичната украса на хлябовете е близка до тази за помен или погребение.

Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на жертвено животно се дарява на църквата. Хлябът се разчупва на кръст високо над главите от най-възрастния мъж, който го полива с вино за плодородие на пшеницата и житото през годината.

На този празник имен ден имат хора с имената Ангел, Ангелина, Лина, Архангел, Михаил, Михо, Михаела, Михайлина, Милко, Милка, Мила, Милена, Емилия, Емил, Рангел, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко Райка, Рая, Радко, Радка, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Рачо