Турия празнува на Димитровден

Днес се провежда традиционният събор

На 26 октомври - Димитровден, в селото на Чудомир - Турия се провежда традиционният събор.

Турийци канят жителите и гостите на община Павел баня на народното веселие.
Музика, местна кухня и добро настроение ще съпътства атмосферата на централния площад в селото.
Село Турия е много старо. То е известно като родното село на патриарха на българския хумор – писателя и художника Димитър Чорбаджийски – Чудомир, познат далеч зад границите на България с неговите “нашенци”. Тук, освен родната къща на Чудомир, превърната в Етнографска къща-музей, интерес представляват също местният Етнографски музей в читалището с много ценна сбирка за историята и етнографията на селото и каменният сводест мост над Турийска река (Римският мост).
Но онова, което вече няколко години привлича гости от цял свят са розовите градини край Турия и участието в ритуала розобер в края на май и началото на юни, вкусните домашно приготвени шупли, бутано мляко и прясно масълце на селската софра, неповторимото сладко от рози и розов сироп, звънливите хлопки на турийските Старци (Кукери), ечащи в ритуален танц на мегдана, разходката с каруци до романтичния селски пикник край реката, където на шарени черги под звуците на кавала и гъдулката сръчните турийки поднасят традиционни български гозби като домашна салатка, боб в гърне, лозови сърмички, печено на жар, вита баница с кисело мляко, гюлова ракия, а на изпроводняк местните самодейци изпращат с хумористични сценки от Чудомирови разкази.

Всъщност, турийските Кукери са запазили до голяма степен автентично своя езически първообраз и заедно с тези от Павел баня са най-атрактивните в общината. Затова Кукерският карнавал в Турия на Сирни Заговезни е нещо, което не бива да се пропуска.
Турия е мястото, където през лятото живее една невероятна жена – Радка Карагитлиева, успяла с цената на 27-годишен труд да възроди едно “музейно” ръкоделие, преоткривайки почти изчезналата уникална техника за изработване на финната шита дантела кене, много популярна още през Средновековието и то не само у нас, а в цяла Европа и Азия, за което е получила голямо международно признание.