България получи отсрочка за доплащането към бюджета на ЕС

Заедно с още осем членки страната ще трябва да плати до 1 септември 2015 г.

Деветте страни членки на Европейския съюз, които трябваше до 1 декември да довнесат средства в евробюджета, получават отсрочка до 1 септември следващата година, предаде БНР.

Това решиха финансовите и икономически министри на 28-те, след като Великобритания, която трябва да доплаща най-много - 2 милиарда и 100 милиона евро, категорично се противопостави на новите изчисления и обяви, че няма да плати исканата допълнителна сума. Днешното решение дава възможност допълнителните плащания да бъдат направени на вноски.

България също трябва да внесе допълнителна сума - за нашата страна тя е 7 милиона евро.

Европейската комисия ще преразгледа своите искания към страните от ЕС за корекции на вноските им в бюджета на ЕС, които тази година превишиха 9 милиарда евро, заяви и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева след заседанието на Съвета на ЕС по икономика и финанси.

„Тази година бюджетните корекции достигнаха колосална сума, превишавайки 9 милиарда евро, което е с над 2,5 пъти повече от рекордния показател за 2007 г. Това естествено доведе до натиск върху националните бюджети на страните от ЕС и политически последици", каза Георгиева.

Във връзка с това еврокомисарят потвърди, че ЕК ще подготви коригирани предложения за осигуряване на корекциите на вноските в бюджета на ЕС, в случай че те са значително над средните показатели.

Кристалина Георгиева също така потвърди, че Великобритания трябва да внесе в бюджета на ЕС около 1 милиард евро. С нарастването на приноса на Великобритания трябва да нарасне и „британската отстъпка”, затова по предварителни изчисления към днешна дата плащането трябва да бъде около 1 млрд. евро, а не поисканите първоначално 2,1 млрд. евро до 1 декември.

„Британската отстъпка” е система на връщане в британския бюджет на около 60% от вноската на Великобритания в бюджета на ЕС. Тази система издейства за Великобритания на срещата на върха на ЕС през 1984 г. министър-председателят Маргарет Тачър.