Радиоконкурс търси славейчетата на България

Животът

08-11-2014, 09:43

Снимка:

Радио Стара Загора

Автор:

Деница Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посланици и артисти от различни етноси откриват културен център

Биг бендът на БНР стигна до Стара Загора

За 20-ти път деца се надпяват в радио Стара Загора

20-то издание на конкурса “Славейче” за млади изпълнители на български народни песни се провежда днес и утре в Стара Загора.

Конкурсът се организира от Радио Стара Загора и всяка година привлича таланти от цялата страна, за много от които е старт в кариерата им на изпълнители.

Тази година за участие са се записали 70 деца от 12 до 16 годишна възраст, а най-добрите от тях ще получат професионален запис на изпълнението си. Сред участниците в журито ще бъде солистката на ансамбъл “Тракия” Дарина Славчева.

„Конкурсът е възможност за децата-таланти да се срещнат с известни имена в българската фолклорна музика, да пеят с оркестър, а за спечелилите първите три места - и да направят професионални записи”, съобщи главният редактор на Радио Стара Загора Здравко Георгиев.

Журито ще оценява в 3 възрастови групи: до 7, до 12 и до навършени 16 години. В отделна група се надпяват учениците от музикални училища и специализирани паралелки за народно пеене.

Участниците трябва да изпълнят две песни от своя роден край. За навършилите 12 години едната песен трябва да е бавна. Всички участници се явяват на конкурса без съпровод.

След края на конкурса „Славейче” организаторите от Радио Стара Загора ще издадат диск, който ще бъде признание за таланта на децата и приятно попълнение във фонотеката на всеки ценител на българския фолклор.