Откриха официално обновения културен център на етносите в Стара Загора

Мисия

08-11-2014, 19:03

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посланици и артисти от различни етноси откриват културен център

Посланици, артисти и общественици присъстваха на церемонията

Зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова и председателят на Клуба на етническите общности в Стара Загора Бейсим Ахмед официално прерязаха лентата на обновената сграда на Културно-информационен център „Етносвят България".

„Обикновено свързват Стара Загора с поетите, правите улици и липите – ние ще се постараем да направим от града Столица на толерантността", каза председателят на Клуба на етническите общности в Стара Загора Бейсим Ахмед след официалното откриване .

Сградата е предоставена от Община Стара Загора и има всички дадености да се обособи и превърне в действително културно и образователно средище. „Нашата организация обединява различните етноси, като целта ни е да представим творчеството, обичаите и традициите им. Толерантността и евроатлантическо мислене на кмета Живко Тодоров направи възможно откриването на този център", каза още Бейсим Ахмед.

На церемонията присъстваха представители на някои от най-големите етнически общности у нас.

Официални гости бяха унгарският посланик Н.Пр. Андраш Клейн, който беше придружаван от Золтан Хорват, зам.-ръководител на унгарската мисия. Представители на Русия бяха Първият секретар на руското посолство Александър Горенков и директорът на руския лицей в София Шара Карсакпаева. От полска страна събитието уважи секретарят на консулския отдел Якоб Флякшийски. От името на арменската общност поздрави поднесоха Ехиязар Узунян – почетен консул на Армения в Пловдив и д–р Ахавни Кеворкян, завеждащ културните връзки в консулството.

На събитието присъстваха още и председателят на Общинския съвет Емил Христов, директорът на Регионалния исторически музей д-р Ангел Динев и други.

След като бе официално открита обновената сграда домакините и гостите направиха обиколка на Дома на етносите.

В 17.00 часа в Оперен театър-Стара Загора започна тържествен концерт с участието на творчески състави и изпълнители от различни етнически общности. 

Културно-информационният център „Етносвят България" се намира в кв. Три чучура-север. Сградата е предоставена от Община Стара Загора и има всички дадености да се обособи и превърне в действително културно и образователно средище, уточниха организаторите. Чрез центърът ще се предоставя възможност за организиране на различни прояви и форуми.