Фелдшерите искат отделна съсловна организация

От сдружението поискаха възможно най-бързо да се внедри професията „лекарски асистент"

Да получат представителство чрез право на самостоятелна съсловна организация, която да защитава интересите им и да бъде уточнен и утвърден статутът на лекарските асистенти като наследници на професията фелдшер – за това настояха в своя декларация от Сдружението на фелдшерите в България.

Документът бе приет на проведеното днес в Стара Загора национално събрание на сдружението, в което взеха участие 26 регионални представители от цялата страна.

"Искаме да бъде направена поправка в Закона за професионалните съсловни организации, която да ни позволи да бъдем самостоятелни", заяви председателят на Сдружението на фелдшерите в България Александър Александров. В момента фелдшерите се представляват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Около 3000 са фелдшерите в страната към момента като над половината от тях работят в спешните центрове. Преди 25 години техният брой е бил над 7000. Последният випуск фелдшери завършва през 1994 година.

От 2014 г. в Медицинския факултет на Тракийски университет – Стара Загора и във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София бе възобновен приема в специалността „лекарски асистент“.