В Казанлък посрещат творби на Георги Баев

Днес се навършват 90 години от рождението на големия пейзажист, маринист и хуманист

За годишнината в казанлъшката Художествена галерия ще бъдат изложени 27 платна на Георги Баев. От фонда на галерия „Димитър Добрович” в Сливен изпращат непоказвани на широката публика платна на живописеца в родния му град. 

Изложбата, с част от духовните съкровища на Георги Баев, ще бъде открита в сряда, 12 ноември 2014г., от 17.30 ч.
Бургаският художник е роден в Бургас на 9 ноември 1924 г. През 1949 г. завършва специалност живопис в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов. До 1960 г. работи предимно графика и сценография в кукления театър в Бургас. Първото му международно признание е през 1957 г. на 6-ия световен младежки фестивал в Москва. Следват десетки участия у нас и в чужбина, много отличия, членство в СБХ, почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците “Кюнстлер хаус”, на Японската асоциация на художниците “Ника-кай”... Тежък момент в неговия живот е 1983 г., когато запалват ателието му и при пожара изгаря всичко. Това го амбицира и още на следващата година показва композициите "Агресия", "Апокалипсис сега", "Обикновен фашизъм", "На другия ден след атомната бомба", "Удавник", "Спомени", превърнали се в събитие. По-късно платната са изложени във Виена и проф. Петър Вундерли заявява, че това са произведения на един от големите хуманисти на Европа и света. През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства.
Представен е в 34-томния речник на изкуствата на лондонското издателство “Макмилън”, многократно номиниран за “Мъж на годината”, “Личности с влияние”, “Кой-кой е” на американски и английски биографични институти. Търсен от галеристи у нас и в чужбина, определян като чепат човек, но сърцат и с огромна мощ. Негови картини са откупени или дарени на много места в България, художникът е изпратил свои творби дори за гладуващите деца във Виетнам и Кампучия.
Георги Баев е депутат е в VII Велико Народно събрание (1990-1991). Той е сред 39 депутати от СДС, които през 1991 г. напускат VII Велико Народно събрание, несъгласни с приетата на 12 юли 1991 г. конституция и започват безсрочна гладна стачка.
В творческия си период получава над 30 награди и призвания от страната и чужбина.