Д-р Ненков: Здравеопазването има нужда от реформа

Приоритет на МЗ е усвояването на около 100 млн. лева в рамките на тази година

Здравеопазването няма нужда от анестезия, има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения в критични ситуации. Нашата специалност създава уникални качества, освен това д-р Петър Москов е и политик. Това каза здравният министър от кабинета „Близнашки” д-р Мирослав Ненков пред bTV.

И той, и неговият приемник са анестезиолози. Ненков се изказа ласкаво за Москов, като посочи, че двамата имат сходство на идеите и не е от значение, че името на здравния министър се променя.

Като приоритетни задачи на новия екип на МЗ, той посочи усвояването на около 100 млн. лева в рамките на тази година и други 170 млн. за инвестиции в спешната помощ през 2015 г.

Ненков се въздържа от оценка за престоя си в здравното министерство, но посочи, че смята, че екипът му се е справил добре и мандатът е бил успешен. Бившият лекар №1 не мисли, че е бил саботиран, но коментира, че администрацията на средно ниво има свой собствен живот.

По думите му, здравеопазването има нужда както от пари, така и от реформи, но второто за него е по-приоритетно. Ненков призна, че има сфери, в които не може да кажа какъв е бил резултатът от харченето на милиони, като има цели структури, в които парите се харчат неефективно. „Един политически министър на здравеопазването може да затегне тези кранчета”, посочи медикът.

Една от темите, в които Ненков и Москов се разминават, е за увеличението на здравната вноска. Според първия, те трябва да се повишат. Ексминистърът аргументира позицията си не само с нуждата от повече пари за системата, но и с идеята, че така пациентите ще станат по отговорни към здравето си.

„Има едно изкривяване, наследено от 50-те години – здравеопазването е безплатно, лекарят е длъжен. Няма такова нещо – човек, който се отнася безотговорно към собственото си здраве, не може да очаква някой да е по-отговорен от него”, категоричен беше д-р Ненков.

Той допълни, че болниците са пълни с хора, които се гордеят с това, че никога не са ходили на лекар, а освен това в момента срещу относително малка сума тези, които никога не са се осигурявали получават същите права като редовните платци.

В същото време, бившият министър подчерта, че трябва да е много ясно за какво отиват по-високите здравни вноски.