Скоро в Бургас: Разкриват център за рехабилитация на онкоболни

Специализиран център за социална рехабилитация и психологическа подкрепа на онкоболни ще заработи и в Бургас. Амбициозната идея е на сдружението „Онкоболни и приятели” в Морския град, което съвсем на скоро реализира успешно проекта „Пациенски информационен център”.
„След финализирането му се амбицирахме да изградим специализирано звено за пациенти преборили се с рака или такива, които са в ремисия. Такъв в България има само в гр. Баня, Карловско. Дружеството там е без аналог в системата на здравеопазването. Затова решихме да изградим такъв и в Бургас”, споделя Валентина Станкова, ръководител на проекта.
Идеята споделят и с бургаския градоначалник Димитър Николов, който веднага откликва, съобщава faragency.bg. „Общината ни предостави сграда в кв. Банево, ползвана преди за детска градина. За ремонта обаче ще ни трябват около 100 хил. лв., които се надяваме да ни отпуснат чрез програмите за подпомагане на НПО по финансовия механизъм на ЕС. Разбира се ще се надяваме и на добрата воля на дарители”, пояснянва Станкова.
Нуждата от такъв вид звено е изключително голяма, тъй като , за да се пребориш с болестта е много важно да си в добро психическо здраве, допълва специалистът.
„Ще заложим на различни видове арт терапии, психологически тренинги за борба със стреса. Мястото, което избрахме също не е случайно. В кв. Банево е тихо и спокойно, а съчетанието на минералните извори там и природата ще имат благоприятен ефект върху пациентите”, е категорична Станкова.