Ремонтират читалищата в Шабла и Дуранкулак

Проблем за зимния сезон остават републиканските пътища в общината

Актуализация на общинския бюджет приеха на последното си заседание на 6 ноември общинските съветници  в Шабла. Бяха одобрени средства за ремонтни дейности в някои от читалищата в общината, съответно 5 400 лв. за НЧ „Дружба 1898“ – Дуранкулак, и 12 315 за НЧ „Зора 1894“ – Шабла. 4551 лв. бяха гласувани за покриване на неверифицираните разходи от управителния орган на ОП „Рибарство“. От инвестиционната програма на Общината отпаднаха за реализиране през настоящата 2014-а година обект „Проектиране на ромски културен център“ и обект „Работен проект за изграждане на водно съоръжение“.

 Местните депутати дадоха съгласието си и за включването на община Шабла в Сдружение „Регионално управление на отпадъците – Добрич“ по реда на Закона за управление на отпадъците. Регистрирането на ново сдружение, което ще припокрива като цели и дейност старото и в което ще бъдат включени всички общини на територията на областта, се налага поради някои промени в законовата уредба. Учредяването му трябва да стане до края на календарната година, а кметът  е упълномощен да участва в сдружението и да гласува при вземане на решения на учредителното събрание.

 Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Шабла, която определя размера на паричните глоби при причиняване на щети върху озеленените площи и декоративната растителност в региона, също бе акцент в дискусиите. Най-солени са финансовите санкции за дърветата и храстите с ясно изразена декоративна стойност, както и при следните дървесни видове: кедър, обикновен кестен, гинко билоба, орех, чинар, офика и черница. Разгледана бе и информация за дейността на администрацията за зимната подготовка за сезон 2014-15 г. Констатацията е, че има готовност  за посрещане на студените месеци и че почистването на общинската пътна мрежа е обезпечено – налице са и сключени договори, и необходимата техника. Продължава да стои обаче проблемът с републиканските пътища на територията на общината, чиято поддръжка е задължение на Областно пътно управление.