Недостигът на кислород отложил развитието на сложен живот

През първото хилядолетие нивата на атмосферния кислород са били прекалено ниски

Рязкото развитие на животинския свят преди около 800 милиона години не се е дължало на критична точка в генетичното многообразие, а на малко увеличаване на количеството кислород на Земята, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. През първото хилядолетие от историята на нашата планета, преди разпространението на животните, нивата на атмосферния кислород са били прекалено ниски, за да се поддържа животът на сложни организми, пише БТА."Никой не се съмнява, че нивата на кислорода са били ниски, но въпросът е в това колко ниски са били те", заяви един от авторите на изследването Питър Макголдрик от университета на Тасмания в Хобарт.

"Изследването ни разкрива, че те са съставлявали 0,1 на сто от днешните нива на атмосферния кислород. От еволюционна гледна точка това е важно, защото биолозите смятат, че сложните многоклетъчни форми на живот изискват наличие на по-голямо количество кислород в сравнение с тези 0,1 процента от днешните му нива", обясни Макголдрик.Учените отдавна подозират, че забавянето на развитието на сложен живот поне частично се е дължало на ниски нива на кислорода, но не бяха сигурни дали това действително е така.

"Изследването ни откри данни за нивата на кислорода на повърхността, които са потиснали еволюцията на животните", отбеляза експертът по геология и геофизика Ноа Планавски от Йейлския университет.Въз основа на предишни проучвания Макголдрик, Планавски и колегите им събрали древни скални проби от целия свят, които им позволили по-прецизно да изследват количеството кислород преди около 800 милиона години.Те изчислили нивата на кислорода, като анализирали процентното съотношение на изотоп на хрома в проби желязна руда. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".