Йорданка Фандъкова: Приоритет е превенцията срещу природните бедствия

Столична община дала 2.5 млн. лева за почистване на речните корита и нови диги

Един от важните приоритети за нас е превенцията срещу природните бедствия и искаме да направим всичко възможно да се подготвим. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при инспекция на дигата на река Лесновка, предаде „Фокус”.

„Тази година довършихме ремонта на лявата дига на река Лесновка, която беше скъсана при голямото наводнение през 2005 година. Тук при Челопечене изградихме нова дига, която е дълга 340 метра”, заяви Фандъкова. Тя посочи, че средствата са предоставени от Междуведомствената комисия и са в размер на 200 хил. лева.

„Общо за годината за почистване на речни корита, изграждане на диги и почистване на 500-метровите участъци при язовирните стени сме инвестирали около 2.5 млн. лева, от които по-голямата част са предоставени от Междуведомствената комисия”, посочи Йорданка Фандъкова.

Тя сподели, че подготвят нови проекти за следващата година. „Тази година успяхме да почистим над 50 км. речни корита, включително и 8 участъци на реки, които преминават през територията на София. За следващата година най-важният за мен проект е почистване на участък от река Искър. Това е частта, която е отговорност на Столична община. Подготвихме проект за 10-километров участък и ще кандидатстваме отново за финансиране от Междуведомствената комисия”, добави Йорданка Фандъкова.