Ориз, кайсии и чесън - храна за дълголетие

Животът

10-11-2014, 18:27

Снимка:

Красимира Димитрова

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

100-годишната баба Иванка от Телиш разкри тайната на дълголетието

Сауна веднъж седмично

Япония е известна с многото си столетници. В Страната на изгряващото слънце са категорични, че един от секретите им на дълголетието се крие в ориза. Класическата порция е 150 грама ориз, сварен без сол и масло.Мазнините в такава порция не са повече, отколкото в една трета филия бял хляб; белтъчините - колкото в половин чаша мляко; калцият - колкото в един домат; магнезият - колкото в пет стръка аспержи. Списъка на полезните съставки на ориза продължават витамините от групи В, Е, а също желязото, от чието постоянно възобновяване се нуждаят жените. И накрая - растителната целулоза.

Оризът не води до излишно тегло - източник на хипертония и сърдечно-съдови заболявания. В същото време в него има достатъчно въглехидрати за работата по изгаряне на мазнините в клетките ни,  пише  vsekiden.com .

Как да го прилагаме? Хилядолетният опит на обитателите на Далечния изток и твърденията на диетолозите се свеждат до следното: възрастният човек е добре да изяжда по 300 грама ориз на ден и да забрави баничките и кифлите.

Китайките от района на Хънц живеят до 90 години и се борят с болестите с помощта на кайсии. Тези плодове не само забавят стареенето, но и помагат да се запази фигурата благодарение на способността си да утоляват усещането за глад. Освен това кайсиите съдържат бетакаротин, който играе голяма роля в борбата с рака.

За целта е нужно да хапвате по три кайсии на ден. Така получавате половината от дневната норма витамин А, недостигът на който води до проблеми със зрението, сухота на очите и кожата, умора и отслабване на имунитета и вие ставате уязвими на простуди и инфекции.

Във Финландия сауната не е хоби, а един от методите за приобщаване към здравословен начин на живот. Сауната е прекрасно профилактично средство на заболяванията, свързани с изстиване на организма. Активизира се имунната система, ускоряват се химическите процеси в организма, като по този начин кожата се изчиства от токсините, капилярите се разширяват, засилва се притокът на кръв към кожата ни.Сауната подпомага извеждането от организма на млечната киселина, която се образува по време на физическо натоварване. Финландските лекари твърдят, че благодарение на сауната техните сънародници по-рядко страдат от вирусни заболявания в сравнение с останалите европейци въпреки студения климат.Посещавайте сауна веднъж седмично, ако нямате противопоказания - нарушение на кръвообращението или съдова недостатъчност, сърдечни болежки, хипертония, остри възпалителни заболявания и други. Ако имате съмнения в здравето и издръжливостта на организма си, най-напред се консултирайте с лекар. За да постигнете подобен ефект в домашни условия, може да вземате вани с лавандулово или лимоново масло.Френските ястия пък съдържат много повече чесън в сравнение с нашенските. Следствие от това е ниската смъртност от артериална хипертония. Чесънът е спасение от много болести, особено през студените сезони. Той се използва в медицината от хилядолетия като превъзходно средство за защита на имунитета, срещу простуда и остри респираторни заболявания. Понижава нивото на холестерина в кръвта и пречи на образуването на тромби. Съдържа веществото алицин, което подобрява циркулацията на кръвта в целия организъм.