Почитаме Свети Мина

Празнуват Мина, Минка, Минчо, Виктор и Виктория

Православните християни почитат днес Свети великомъченик Мина Воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.

С решение на правителството от 2010 г. 11 ноември е обявен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.

Единственият манастир, който носи името на светеца, се намира в покрайнините на София - Обрадовският манастир. Православните вярват, че там се пази чудодейната икона на светеца.

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч през 296 година.

Според житието, като войник и православен християнин Светият Великомъченик Мина е служил под командването на Фирмилиан в Котоуанския военен окръг, в Малоазиатската област Фригия, която била подчинена на римския император Диоклетиан /284- 305г./

Императорът издал заповед да бъдат жестоко преследвани и наказвани всички християни в империята, които не почитали римския пантеон. Тогава войникът Мина, обхванат от християнска ревност, оставил войнишката служба и от силна привързаност и обич към Бога отишъл и прекарвал в пустинята в пост и денонощна молитва.

След време, като укрепил духа си, оставил пустошта и отишъл в град Котуан, в който се устройвали езически тържества. Всред събора той проповядвал с висок глас. Управителят на града Пиррос, веднага заповядал да го доведат при него, където изпостникът изповядал: " Аз съм слуга на Иисуса Христа, който е цар на небето и земята".
След продължителни нечовешки мъчения светият мъченик отвръщал на мъчителите си: " Христов съм от много години и християнин ще остана за всякога". Тогава управителят на града заповядал мъченика да бъде посочен с нож, а тялото му да се изгори с огън, защото не е послушал царските заповеди да се поклони на идолите.

Не след дълго светите останки било пренесли в Александрия и там били погребани с почести. Сетне на това място била построена църква на името на светия великомъченик Мина, където по неговите молитви ставали множество чудеса.