Започнаха уроци по военно обучение в силистренските училища

С 1562 средношколци

В Силистренско стартираха уроците по военно обучение. Началото им бе дадено месец по-рано, за да има време за всички лекции, предвидени в програмата, съобщи началникът на Областния военен отдел в Силистра подп. Ивайло Александров, пише paralel44.com.
Специализираните уроци се преподават за втора поредна година в деветите и десетите класове на средните училища в областта. През изминалата учебна 2013/2014 г. са проведени общо 205 учебни занятия по подготовка на учениците, свързана с отбраната на страната, даде подробна информация подп. Александров. Съгласно утвърдените с Регионалния инспекторат по образование и училищните ръководства план-графици, лекции се провеждаха в 18 средни училища. Бяха обхванати 69 паралелки – 37 от девети клас и 32 от десети.
Общо 1562 средношколци се докоснаха до историята, развитието и структурата на въоръжените сили на Република България. Научиха какви са участията на българските войници в мисии и операции извън граница, каква е подготовката на страната за отбрана. Не на последно място младите хора узнаха какво е участие на формированията от Въоръжените сили по оказване помощ на населението и защита на критичната инфраструктура, задълженията на гражданите свързани с отбраната на страната и др.
След проведена анкета сред учениците стана ясно, че все повече млади хора искат да се върне старата форма на военно обучение, каквато беше до 1989 г., сподели подп. Александров. Учениците искали практични занятия, с излизане по лагери, запознаване „на живо” с огнестрелните оръжия и дори реални стрелби. На този етап обаче е трудно да се мисли за подобни уроци.
Тази учебна година лекции ще се провеждат в 19 средни училища в 73 паралелки на територията на областта. Подготовката на учениците се провежда от 8 ръководители от състава на Областния военен отдел в Силистра.