Още тайни разкриха историците на Аква Калиде

Мисия Бургас

11-11-2014, 12:33

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Студенти по археология проучват антична керамична пещ

На иснтересни артефакти са попаднали археолозите в местността край Бургас

Интересните находки на археологическия комплекс "Аква Калиде - Термополис" продължават да излизат изпод земята.

Там за поредна година текат проучвателни и реставрационни дейности, финансирани от Община Бургас. Обектът е знаков и кметът Димитър Николов отдавна иска да го включи в туристическия пакет на региона, тъй като мястото е посещавано от византийски и латински императори, от султани и номадски ханове. Вече са направени сериозни стъпки в тази посока - банята на Сюлейман Великолепни, например, е напълно готова да посреща туристи от догодина.

Всички интересни находки ще бъдат експонирани in situ или в музейната част, която ще се изгради там едновременно с цялостното облагородяване на района и подобряването на инфраструктурата.
Междувременно в началото на този месец стартира трети етап на проучване през настоящата година. Първият е през пролетта - март - април, вторият - през август. Третият има за задача да провери пространството в най-западната част за наличието на археологически структури.
Работата започна с подготовка (отстраняване на останки от съвременни постройки) за същински археологически дейности през последната седмица на месец октомври. Реално разкопките се провеждат от началото на месец ноември. Извършват се сондажни проучвания на площ от около 200 квадратни метра.