Откриха паметник на Георги Марков в столицата

Мисия София

11-11-2014, 12:44

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Паметник на Георги Марков ще се извисява на пл. "Журналист"

На откриването присъстваха трима президенти

На столичния площад „Журналист” беше открит първият паметник на писателя и журналист Георги Марков. Името на Марков е символ на борбата с тоталитарния режим в страната. В десетките си статии, книги и театрални постановки той остро осъжда порядките в комунистическото общество в България. Откриването на паметника се случва в рамките на двудневната международна конференция под наслов "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", част от инициативата "25 години свободна България".

„Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим”, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на паметника. 

"За мен е огромна чест да присъствам на откриването, на закъснял за времето си, паметник - с него почитаме делото на един от най-талантливите български писатели, работили по времето на комунистическата диктатура. Със своето остро перо и мощен глас Георги Марков се превърна в най-яркия пример за избора между свободата и примирението. Годините, когато тоталитарната власт беше лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство”, подчерта Росен Плевнелиев.

„Днес, когато отбелязваме 25 години от началото на демократичните промени може да се обърнем към неговото духовно наследство завещано в паметните му думи. Единственият критерий за свобода, който историята е утвърдила до ден днешен са правата или свободите, на които се радва отделният обикновен човек. Свободните общества и държави са свободни само дотолкова, доколкото са осигурили свободата на своите отделни граждани”, коментира държавният глава.

На откриването присъстваха и президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

Инициативата за създането на паметника е на комитета "Памет за Георги Марков". Финансирането е осигурено от американската фондация "Сейнт Джордж фаундейшън", създадена от политическия емигрант д-р Георги Лазаров. Идейният проект на паметника е на скулптора Данко Данков.

Георги Марков напуска страната през 1969 г. и след кратък престой в Италия при брат си, се установява в Лондон, където започва работа като журналист в българската секция на Би Би Си (1972), а по-късно започва да сътрудничи и на радиостанциите "Дойче веле" и "Свободна Европа". През 1972 г. Марков е изключен от СБП и осъден от българския съд задочно на 6 години и 6 месеца затвор като невъзвращенец. На 7 септември 1978 г., рождения ден на тогавашния комунистически водач Тодор Живков, при разминаване с непознат мъж на моста "Ватерло" в Лондон Георги Марков усеща убождане в дясното си бедро. В следващите няколко дни здравословното му състояние рязко се влошава и той умира на 11 септември в лондонската болница "Сейнт Джеймс" от отравяне на кръвта. При аутопсията в бедрото му е открита миниатюрна сачма с каналчета, в която е била вкарана отрова, вероятно с рицин.

Тази година се навършват 36 година от смъртта му.