РЗИ Бургас издирва отровни индийски шалове и токсични обици от Китай

Три вида мастило за татуировки са в списъка с опасните стоки

РЗИ Бургас издирва отровни индийски шалове, които може да се появят в търговската мрежа. Шаловете са опасни и с доказан риск за здравето на човека, информират в сайта на РЗИ. Те са били открити на територията на Европейския съюз, за тях е получена нотификация по системата RAPEX (система за бърз обмен на информация за опасни нехранителни стоки).

Шаловете са в десен каре в два нюанса на лилаво и бяло, и съдържат опасни химически съставки. Установено е, че продуктът представлява риск за здравето, заради забранените азооцветители. Тъмнолилавият цвят излъчва 300 mg/kg бензидин, което надвишава лимита от 30 mg/kg.

Опасни за здравето са и китайски обици за пиърсинг на пъпа. Те представляват малка висулка във формата на музикален ключ. Металните конусовидни части на бижуто за пъп съдържат олово 91 % (w/w). Според Регламент REACH употребата на олово и неговите компоненти в метални и неметални части на бижута е забранено, ако концентрацията на олово е равна или по-голяма от  0,05 % от теглото на отделната част.

Опасни химикали са открити още в три вида мастило за татуировки със страни на произход Италия и САЩ.

В списъка с 11-те опасни продукта фигурира и препарат за почистване на фурна Oven Pride Complete; Препарат за почистване на скара BBQ Pride BBQ - марка - Oven Pride; BBQ Pride, нотифицираща страна - Обединеното Кралство, страна на произход - Обединеното Кралство, производител - Robert Mcbride Ltd, Middleton Way, Middleton, Manchester M24 4DP, Обединеното Кралство.

Установено е, че при производствения процес на поставяне на капачето, обезопасено спрямо деца върху шишето не е бил 100% ефективен при гарантирането на задействането на предпазния механизъм, което е довело до голям брой капачета, които просто могат да се развият. Тази ситуация представлява риск от това детето да отвори шишето и да пие от съдържанието, което ще причини изгаряния на устата и вътрешните органи, предупреждават от РЗИ.