Топ 10 заблуди за Китай

Представяме ви 10-те най-големи недоразумения, свързани с Китайската република

Китай е втората най-голяма икономика в света и най-многолюдната страна. Въпреки това, много хора имат погрешни впечатления за китайците, съобщава profit.bg.

1. Великата китайска стена може да бъде видяна от Космоса
Често хората остават с впечатлението, че това е истина. Но не е. Стената, в най-високата си част, достига малко повече от 9 метра. По-голямата част от нея по цвят се слива с пейзажа, който я заобикаля.

След като от Космоса не могат да бъдат видени огромни и цветни сгради като Empire State Building, определено няма да е възможно да бъде видяна и Великата китайска стена.

2. Населението на Китай е хомогенно
Най-голямата етническа група в света е китайската хан. Тя съставлява около 20% от хората, или 1.3 милиарда души. Това прави повече от 92% от населението на Китай.

В същото време има още много китайски етноси. Официално са признати 55 етнически малцинства, наброяващи общо 105 милиона души. Ако консолидирате всички етнически малцинства в Китай, ще получите 12-ата най-мултиетническа страна в света.

3. Китайското правителство наказва критиката
В миналото Китайската комунистическа партия е вкарвала в затвора хората, които са критикували работата на правителството, партията и провежданите политики. През последните години тази практика се позагуби.

Сега повечето хора могат да изразяват явно мнението си за правителството, без да бъдат наказвани. Въпреки това, подлежат на наказание, ако решат да организират протест или шествие с цел сваляне на правителството.

4. Китай е развита страна
Китай е втората по големина икономика и играе важна роля за глобалната икономика. Много китайски граждани подобриха драстично начина си на живот през последните десетилетия.

Това обаче не я прави развита страна. В наши дни Китай е определяна от Световната банка като развиваща се страна.

5. Всяко ядене включва ориз
Оризът е най-популярната храна в Китай, но в някои части на страната населението залага на други въглехидрати. В северни градове като Пекин и Харбин, нудълите и кнедлите са основно зърнено ястие.

В западни райони, като Тибет, много популярен е ечемикът.

6. Политиката за едно дете е задължителна за всички китайски граждани
През ноември миналата година Китайската комунистическа партия внесе корекции в политиката си, като позволи всяко китайско семейство да има и второ дете, ако единият от родителите е единствено дете.

В допълнение, на етническите малцинства и селяните бе позволено да имат второ дете, при условие, че първото е момиче.

7. Китай е комунистическа държава
Страната беше комунистическа до 1970-те, когато властта се смени и се направиха реформи в пазарната политика. Днес Китай официално е „социалистически пазар“ и е комунистическа само по име.

Някои дори вярват, че нацията е по-капиталистическа от САЩ.

8. Китай притежава по-голямата част от дълговете на САЩ

Всъщност, притежава само 8%, или 1.2 трилиона долара.

9. Китайският народ говори на китайски език
В голяма страна като Китай се практикуват много езици и диалекти. Това, на което чужденците често казват „китайски“, всъщност е мандарин – официалният език в Китай.

Всеки регион говори свой диалект. Мандаринът позволява на китайците от различни части на страната да намерят общ разбираем за двете страни език.

10. Бисквитките с късметчета са китайски
Китайските ресторанти в Америка сервират бисквитки с късметче на клиентите. Истината е, че те не са китайски.


Измислени са в Калифорния в началото на 20 век и не съществува практиката да се сервират в ресторантите в Китай.