Турската армия забрани "Игра на тронове"

Турската армия забрани излъчването на хитовия сериал “Игра на тронове” във военните училища и академии в страната, съобщи в. “Вашингтон пост”, цитиран от 24chasa.bg 

Решението за спиране на телевизионното шоу дойде с въвеждането на часове по ислям за първи път в историята на турските военни.

Въоръжените сили на Турция са обновили правилата за гимназиалното военно образование, като добавили член “Защита на учениците”.

Според новото правило се забранява излъчването на филми или предавания, които съдържат сексуална експлоатация, порнография, ексхибиционизъм, злоупотреба, тормоз и всякакво негативно поведение.

Това не е първият път, в който сериалът предизвиква вълнения в турските академии. През 2012 г. четирима офицери от военното училище в крайбрежния град Измир бяха уволнени, след като позволили на учениците да гледат шоуто.

“Игра на тронове” показва по твърде суров начин завоеванията и битките на орди, пристигащи от Средна Азия. Турците свързват своята идентичност с номадските тюркски племена, които се заселват в Анадола. Те смятат, че измислената във филма раса може да подкопае тяхната турска гордост, смятат експерти.

Заради преобладаващите сцени на насилие и секс шоуто е било частично цензурирано и в Китай.