Обявиха конкурс за 111 нотариуси, в Бургас ще назначават двама

Обявени са още две вакантни места в М. Търново и по едно в Айтос и Средец

Министерството на правосъдието насрочи конкурс за заемане на 111 вакантни места за нотариуси в страната. Четири от тях ще попълнят вакантните места в бургаска област. За Бургас са обявени две бройки и още толкова за Малко Търново. По едно място е предвидено за Айтос и Средец.

Първият изпит, който ще е писмен, ще се проведе на 19 април 2015 г. от 10 часа. До устен изпит ще се допускат кандидатите, издържали писмения с оценка не по-малко от добър (4).
В заповедта на министъра са посочени още и съдебните райони, за които ще се съревновават кандидатите за нотариуси, както и броят на вакантните места за всеки от тях.Документи за участие в конкурса могат да се подават до министъра на правосъдието в едномесечен срок от датата на обнародване на заповедта в “Държавен вестник”. В същия ден на сайта на Министерството на правосъдието ще се публикува и образецът на заявлението за участието в конкурса.Провеждането на процедурата цели равномерното разполагане на нотариусите на територията на страната, съобразно нормативните изисквания, за да се гарантира на гражданите равен достъп до правосъдие. Междувременно КЗК отправи препоръки за отпадане на изискването кандидатите за нотариуси да посочват само три съдебни района, в които желаят да практикуват, както и за премахване на възрастови ограничения за нотариусите и изисквания те да са български граждани. Освен това КЗК препоръча отпадане на забрана за реклама при нотариусите.