Румен Петков: Трябва обществен дебат за сектор „Сигурност“

По думите му дискусиите трябва да акцентират върху структурата и развитието на МВР, НРС, НСО и ДАНС

Скептик съм към това Народното събрание да започва първите си дни с промени в сектор „Сигурност“, и то без те да са обяснени на обществото. Нуждаем се от много сериозен обществен дебат във връзка с цялата нормативна база на сектор „Сигурност“. 

Това каза заместник-председателят на АБВ Румен Петков в предаването „Междуредие” на Дарик радио.

По думите му дебатите трябва да акцентират върху структурата и развитието на МВР, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, както и по същността и начина на функциониране на ДАНС.

„Това са консервативни системи и подобен род действия, без да бъдат обяснени, без да се обясни стратегическата визия на сектор „Сигурност“, не е добро от гледна точка на обществения интерес решение“, обясни Петков. 

Случаят с откраднатите тефтерчета на Филип Златанов Петков нарече „трагедията на системата“, и допълни: „освен ако не бъде възприето откъм комичната му страна“. 

„Фактически е обикновена улична кражба, но няма как да не остане убеждението – не съмнението, че е прекалено целенасочена обикновената улична кражба. Това за пореден път ще покаже на българското общество, че стига да си на достатъчно силна властова позиция, ти си безнаказан. Няма какво да кажем и на нашите партньори, няма как да обясним, че вътре в схемата не са и институции, и действащи длъжностни лица“, заяви Петков.