Румен Петков: Имаме сходни разбирания с ГЕРБ в сектор „Сигурност”

Ще покажем на нашите партньори, че сме отговорни и търсим възстановяване на доверието

Имаме сходни разбирания с ГЕРБ в сектор „Сигурност”. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

„Там са необходими много сериозни законови промени и формирането на цялостната нормативна рамка на сектора. Разбира се, и общ рамков закон за сигурността, който много ясно да формулира отговорностите и задълженията на Съвета по сигурност към Министерски съвет, да го натовари със съответните разпоредителни и аналитични функции.

Това обаче трябва да стане след сериозен дебат, на първо място професионален и след това облечен в политически решения. Това, което обаче е незабавно и ние от АБВ настояваме категорично и се надявам да получим подкрепа от всички парламентарни групи, е незабавно Службата за борба с организираната престъпност да бъде извадена от Агенцията за национална сигурност и да бъде върната в МВР, където им е мястото”, допълни Петков.

По думите му, същевременно с анкетна или специализирана комисия трябва да бъде извършена проверка относно това каква информация е изваждана от Службата за борба с организираната престъпност и в какви посоки тя е вървяла.

„Това е изключително важен въпрос, ако искаме да покажем на нашите партньори, че сме отговорни и търсим възстановяване на доверието. Не на последно място, аз настоявам да се вземат мерки тези търгове за автомобили, в които не е написана само марката на автомобила, който трябва да си купи Агенцията за национална сигурност и НАП, да бъдат спрени веднага.

Ние първи от АБВ алармирахме, че това е една абсолютно опорочена процедура и че правителството на БСП, начело с Пламен Орешарски по най-бруталния начин материализира корупционна схема”, заяви Петков. Според него. тогава, за съжаление, другите партии не са реагирали.

Петков е категоричен, че тези порочни процедури трябва да бъдат спрени и трябва да се потърси отговорност на най-високо ниво. „Не е нормално службата, която трябва да се бори с корупцията по високите етажи на властта да определя такъв търг, който вони от всякъде – търг за доставка на автомобили, който категорично е предопределен.

Това е нещо, с което ние окончателно сриваме авторитета на държавата пред нашите партньори и международните институции”, каза още Румен Петков.