България е с най-бързия интернет в Европа

Може да изгубим 40 млн. лв. от ОП „Регионално развитие”, ако отдалечените населени места останат без достъп до мрежата

България е на първо място в Европейския съюз по скоростта на фиксиран широколентов интернет, но пък значително изостава при проникването му сред населението и сме на предпоследно място в Европа.

Това стана ясно по време на годишната среща на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) в Правец в сряда, съобщава 24chasa.bg.

Данните за средната скорост на достъп до интернет за България бяха представени от Детелина Кръстева, директор на дирекция “Пазарни регулации" в Комисията по регулиране на съобщенията.

Председателят на БАККО Димитър Радев подчерта, че страната ни изостава значително по проникване на фиксиран широколентов интернет сред населението. България заема незавидното предпоследно място по този показател в целия ЕС. Това представлява проблем за страната, защото може трудно да се изпълни планът на Европейската комисия за дигитална политика до 2020 г. Брюксел предвижда дотогава 50% от населението на съюза да имат достъп до интернет със скорост от 100 Mbps.

За да може да покрие изискванията на ЕС, България и операторите трябва да положат доста усилия и инвестиции, за да увеличат обхвата на фиксираните интернет мрежи. Именно за това общите очаквания в индустрията са за консолидация на пазара, който в момента е доста фрагментиран.

Подобни процеси вече се наблюдават, сочат данните на Съвета за електронни медии (СЕМ). Според председателя на регулатора Георги Лозанов консолидацията на пазара в България за доставка на фиксиран интернет и телевизия вече е стартирала. По данни на КРС в страната през миналата година има над 400 фирми, които са декларирали, че се занимават с доставка на интернет и телевизия. От тях обаче 140 не са подали документи за разпространение на съдържание в СЕМ, а 84 от тях са обявили, че са прекратили дейността си. Според Лозанов това е знак, че процесът по окрупняването на пазара вече е започнал.

България се опитва да подобри проникването на интернет в труднодостъпните и слабо населени региони, но за момента усилията не се увенчават с голям успех. В рамките на няколко правителства се пробваха да стартират обществени поръчки за изграждане на опорна мрежа до отдалечени населени места. С огромно забавяне Изпълнителна агенция „Електронно-съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС) обяви две обществени поръчки на обща стойност от около 40 млн. лв. в средата на октомври миналата година. Парите трябва да дойдат по линия на оперативна програма „Регионално развитие" и ако не бъдат усвоени до края на 2014 г., има опасност да бъдат изгубени.