Обама иска смяна на режима в Сирия

Според него Башар Асад вече е загубил легитимността си в страната

Американският президент Барак Обама смята, че групировката „Ислямска държава“ не може да бъде разгромена, ако сирийският президент Башар Асад не бъде отстранен от поста си, съобщава Си Ен Ен.

Обама е наредил на неговите съветници да преразгледат политиката към администрацията в Сирия. Позовавайки се на високопоставени представители на американската администрация, поискали да останат анонимни, Си Ен Ен съобщава, че само през последната седмица са се провели четири събрания на Съвета за национална сигурност.

В тях се е обсъдило как администрацията в Сирия се настанява в стратегията за преборването на ислямистите от „Ислямска държава“. Само през последните месеци организацията овладя големи части от териториите на Сирия и Ирак

„Проточилият се проблем в Сирия се усложнява още повече от реалността, че ние трябва да победим „Ислямска държава“ не само в Ирак, но и в Сирия“, казва един от представителите на американската администрация, пожелал да остане анонимен.

Представител на Съвета за национална сигурност в Белия дом е заявил пред „Ройтерс“:

„Стратегията с респект към Сирия не се е променила. Съветът провежда чести срещи, за да реши, кой е най-добрия начин за изтласкване на „Ислямска държава“ от Ирак и Сиря с военни и невоенни средства. Основният фокус остава върху изтласкването на организацията от Ирак, но в същото време ние ще продължи да извършваме удари в Сирия, които да не позволяват на терористите да се укрият и да им попречат да упражняват властта си.“

Според представителят на Съвета, Барак Обама е дал да разбере, че смята, че Башар Асад вече е изгубил легитимността си в Сирия.

„Заедно с опитите си да изолираме и санкционираме режима на Асад, ние работим с нашите съюзници по посока заздравяването на умерената опозиция“, заяви още официалното лице от Съвета.