Румяна Бъчварова: Няма политическа чистка в държавната администрация

ГЕРБ влиза в това управление с кадри на всички нива, които имат опит, заяви вицепремиерът

Няма чистка в държавната администрация, заяви в предаването „Преди всички“ по БНР вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова във връзка с обвинения за това от страна на опозицията.
Ние сме обявили, че няма да правим безпринципни назначения и чистки само заради политическата принадлежност на някои от служителите. Но има поредица от политически назначения, които трябва да бъдат направени. Мисля, че ние в доста кратък срок успяваме да се справим с това, като се започне от заместник-министрите, в скоро областните управители. Това е нормално, защото всяко ново управление трябва да има екип, с който да работи. Но по никакъв начин това не е политическа чистка.
Бъчварова каза още, че няма формула, по която се правят назначенията. Не се използва и квотният принцип, защото по думите й той изисква задължение, а се следят качествата на кандидатите.

Трябва да се прави една съществена разлика, че ГЕРБ влиза в това правителство и това управление с кадри на всички нива, които имат опит. Докато останалите ни партньори досега не са били в управлението. Предполагам, че е естествено от тяхна страна интересът и желанието да имат определени позиции, но нашия опит и разбиране за работата и отговорностите е добър коректив там, където евентуално може да има прекомерни изисквания, уточни вицепремиерът.
Румяна Бъчварова коментира и изявлението на френския посланик от вчера за структурата на новото правителство. Според него твърде много министри отговорят за европейските въпроси.
Може би не сме били достатъчно ясни, когато сме обяснявали разпределението на отговорностите на вицепремиерите, заяви по този повод Бъчварова. Вицепремиерът по европейските политики отговаря за тези политики, които съществуват в момента като отделни ресорни министерства. Това е изключително важно, за да може да бъде уплътнена европейската проблематика, не само задълженията към Брюксел, а и вътре в страната, как те трябва да се реализират. Много сериозно някой трябва да се занимава и с подготовката на председателството. Що се отнася до европейските фондове, съвсем друг характер имат отговорностите на Томислав Дончев.

Вицепремиерът каза още, че за бъдещите назначения на областни управители ще се търси добро представителство и хора със съответните качества.
С партньорите в управлението вече са започнали разговори за взаимодействието между парламентарните групи и правителството. Вчера имахме разговори в парламента с ръководствата на четирите парламентарни групи и изяснявахме механизма, по който ще работим. Основно, за да направим връзката, която трябва да е по-продуктивна, между правителството и ръководствата на парламентарните групи.

Във връзка с упрека на лидера на ДПС Лютви Местан, че евентуално сваляне на новините на турски език ще внесе разделителни линии в обществото, Румяна Бъчварова коментира: „По никакъв начин. Отново го отдавам на едно неразбиране, на прекалени страхове. Ние по време на преговорите няколко пъти поставихме на нашите партньори изискването, че ние няма да правим коалция анти, която и да било партия, включително и тези, с които сме прекратили преговорите.Що се отнася до новините на турски по БНТ, мисля, че общото разбиране е, че те не са най-ефективната форма, под която се приобщават хората с турско етническо самосъзнание. Бихме искали този ангажимент на обществената телевизия да бъде реализиран като културни предавания, в по-широк формат, а не просто в едно изчитане на новините, което може да се окаже безпредметно. Това е една от класическите болни политически теми на последните години. Ние искаме да го решим, да премахнем този проблем, по най-добрия за всички начин. Търсим решение и в него при всички случаи ще участва и ДПС“.