Бургас e увеличил три пъти чуждестранните си инвестиции

Мисия Бургас

14-11-2014, 11:55

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Необходими са повече инвестиции за превенция на наводненията

в общината по-добър пазар на труда през последната година

Пазарът на труда в Централна и Югоизточна България през последната година се подобрява. Тази тенденция се наблюдава в Бургас и още няколко области в Централна и Югоизточна България, показват данните от годишното проучване на Института за пазарна икономика "Регионални профили: Показатели и развитие".
"През 2014 г. Бургас бележи много добър ръст на икономическо развитие", заяви Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. През последните три години морският град е увеличил три пъти размера на чуждестранните си инвестиции и към тази година е на второ място по размер на усвояване на средства от европейските програми, допълва икономистът.
Една от причините за по-бързото развитие на Бургас е добрата инфраструктура и конкретно автомагистрала "Тракия". Осезаем е натрупаният опит в писането на проекти за усвояването на европейски средства, отбелязва Явор Алексиев.
Алексиев препоръчва да се мисли в посока на децентрализация и на преотстъпване на една пета от приходите от "Данък общ доход" на общините.