Сексманиакът от „Меден Рудник” се разболя, иска да излиза от ареста

Крими

14-11-2014, 13:21

Автор:

BurgasUtre.bg

Всичко от Автора

Съдът го прати в затворническата болница



30 годишният сексманиак Христо Стоянов, който нападаше жени и блудстваше с тях в комплекс „Меден Рудник” опита да излезе от ареста. Той поиска по-лека мярка с мотива, че има нужда да се лекува в здравно заведение. Окръжният съд обаче не уважи молбата му и го остави зад решетките. Съдът указа на Началника на Затвора – Бургас да предприеме необходимото, за да се приведе обвиняемият за лечение в затворническа болница.
Освен за блудство, Христо е обвиняем и за грабеж. Той се прочу с това, че напада беззащитни жени посред нощ, ограбва ги и после блудства с тях. Той бе задържан на 21 август и оттогава е зад решетките. В дома му в бл. 92 в к-с «Меден Рудник», непосредствено след задържането му, е извършено претърсване, като са намерени и иззети : две канабисови растения, засети в пластмасови саксии, с големина около 1 метър.
Стоянов е привлечен като обвиняем за грабеж и блудство, извършени на 31.07.2014 г. Той е задържан под стража с определение на Окръжен съд – Бургас от 22.08.2014 г. На 29.11.2014 г. съдът разгледа негова жалба, с която се иска изменение на мярката за неотклонение по здравословни причини. Съдът допусна да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза, която да установи, дали необходимото му лечение може да бъде осъществено в условията на местата за лишаване от свобода.
Днес Окръжен съд – Бургас изслуша заключението на вещите лица. Според тях Стоянов се нуждае от активно лечение в болнични условия, където трябва да му се направи и допълнителна диагностика. Това можело да стане и в затворническа болница.
Представителят на Окръжна прокуратура – Бургас пледира да бъде потвърдена мярката за неотклонение. Той заяви, че разследването срещу Стоянов е приключило и било доказано неговото авторство на деянията, за които е привлечен да отговаря. Прокурорът посочи, че заболяванията му датират от далечен период и лечението им е възможно в Затворническа болница в гр. София.
Защитникът на обвиняемия поиска мярката за неотклонение да бъде изменена в парична гаранция или подписка, предвид здравословното му състояние. Пълномощникът се позова на заключението на съдебно-медицинската експертиза и коментира, че необходимото лечение не може да бъде осъществено в Затворническата болница.
Стоянов обясни, че е пребивавал в Затворническа болница в София, но там не му оказвали необходимото лечение. Той твърди, че не е извършил престъпленията, за които е обвиняем и обещава да се явява при призоваване.
Окръжен съд – Бургас намери искането за изменение на мярката за неотклонение за неоснователно и го отхвърли. Определението може да бъде обжалвано, като евентуалната жалба ще бъде разгледана от Апелативен съд – Бургас на 21.11.2014 г.