Г20 обмисля създаването на нова международна енергийна институция

Целта и ще бъде да гарантира стабилност и прозрачност в сектора

Срещата на лидерите от Г20 в австралийския град Бризбейн може да завърши със създаването на нова международна енергийна институция, която да се нареди в йерархията над Организацията на страните износителки на петрол и Международната агенция за енергетика, съобщава Aгенция „Франс прес“, цитирана от „Фокус“.

Новата институция ще има за цел да гарантира стабилността и прозрачността в сектора.
Според австралийски вестник, който се позовава на собствени източници, някои от големите производители като Русия и Саудитска Арабия одобряват проекта, който все още е обект на преговори.

„Австралия и други големи икономики искат да поставят основите на нов режим на търговия с енергийните източници в света” заради опасенията, които са предизвикани от промените в цените. Според вестника срещата няма да доведе до непосредственото създаване на нова институция, но може да помогне за разбирателството относно принципите, които тя трябва да следва.

Лидерите на 20-те най-развити страни в света започват двудневната си среща в Австралия, която ще бъде фокусирана върху повишаването на икономическия растеж. Очаква се кризата в Украйна и заплахата от ебола също да бъдат сред основните теми на обсъждане. По-рано имаше призиви за включването и на климатичните промени в дневния ред.
Руският президент Владимир Путин вероятно ще получи враждебно посрещане от някои от западните лидери заради увеличаващата се военна активност на Русия.
В реч преди срещата на Г20 Путин заяви, че САЩ и ЕС са наложили на Русия санкции, които ще навредят на световната икономика.
От своя страна, премиерът на Австралия Тони Абът заяви, че световните лидери ще използват срещата, за да обсъдят създаването на работни места, начините за установяване на данъчни измами и засилването на световната икономика.