проф. Тодор Танев: Образованието произвежда националната идентичност

Тябва да се върне респектът към българския учител, коментира министърът

Искам да успокоя образователната система, за да започне тя да работи изобщо. Това каза пред Нова телевизия новият министър на образованието проф. Тодор Танев. „Образованието не е сектор от тортата, а глазурата. То е стратегически обект, защото произвежда бъдещето и националната идентичност”, допълни той.

„Концентрирал съм се върху новия закон за училищното образование. Много неща ще се променят, този законопроект съвсем не е лош. Абсолютно решен съм да се свършат бързо няколко неща и слава Богу не съм сам. Още в 42-ото НС мина на второ четене”, допълни той. Според министъра промяната в образователната система трябва да бъде подпомогната от много други звена, включително финансовото. „Нужно е учителите да имат поне критичен минимум на респект, който са загубили”, категоричен бе той.

„До голяма степен съм съгласен, че образованието е приоритет на всяка власт, но остава такъв само на хартия. Много е трудно да се обобщава каквото и да било за образователната система, защото е много голяма и винаги ще е непълно”, каза министър Танев. Той припомни думите на Айнщайн, че образованието е това, което остане, когато всичко друго се забрави.