Лиляна Павлова: “Струма” и “Хемус” ще бъдат готови до 2020 г.

Променят 65 закона, за да слеят министерство на регионалното развитие и това на инвестиционното прокетиране

Магистралите “Струма” и “Хемус” са почти готови. Окончателното им завършване ще е до 2020 г. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в интервю за "24 Часа".

"2015 г. се очертава нулева за строителния бранш със сигурност. Най-реалистичното е от 2016 г. да започнат строежите. Дотогава трябва да направим така, че 2015 г. да не е нулева за бенефициентите, да кандидатстват, да има договори с тях и да започнат търговете", поясни Павлова и поясни, че пооперативна програма “Транспорт и инфраструктура” има пари само за лот 3 на магистрала “Струма” - Кресненското дефиле, където един от обсъжданите проекти предвижда 3 тунела и километри магистрала.

По отношение на връщатено на големите проекти над 10 млн. лв. на общините, вицепремиерът заяви, че: "Един регионален проект трябва да се реши от общинската власт. Не трябва държавата отгоре да казва дали ще го има, или не. Проекти, които вече са започнати, ще ги довършим по стария ред, ще издадем разрешенията. Но до края на годината целият инвестиционен процес е блокиран".

По думите на министъра на регионалното развитие най-страшно е да бъдат загубени европейски пари. 

"Говоря го не за да се презастраховам. Недопустимо е след година и половина да заваря сектори в министерството, проекти, програми и инициативи не само на нивото, на което ги оставих, но замразени или спрени, а на някои просто е сложен кръст. Дали сме си 10 дни срок да изчислим рисковите проекти, паралелно се опитваме да ускорим усвояването. За съжаление, не само че са милиони, сумата дори не е двуцифрена, вече ще говорим за стотици милиони евро, които може да загубим", поясни Павлова.

По отношение на сливането на министерство на регионалното развитие и това на инвестиционното проектиране, вицепремиерът заяви, че за целта трябва да се променят 65 закона. "За да разделят министерството целият инвестиционен и строителен процес беше блокиран за 3, а за някои дейности - за 6 месеца. Сега при сливането се опитвам да го вкарам в рамките на 3 седмици. Успяхме за 3 дни да разработим проектозакона и да го внесем в парламента. Надявам се следващата седмица да го гласуват на първо и второ четене в комисия. След което ни чакат над 120 наредби, постановления, указания", заяви Лиляна Павлова.