Местата за Нова година са на привършване

СПА хотелите хит, софиянци резервират селски къщи

Голямата ваканция по празниците даде светкавичен ефект върху туристическия бизнес. Народът се втурна да резервира хотели и ресторанти за Нова година. Голяма част от нашенците вече са си запазили места, като хит са и къщите в планината или красиви села. След 5 декември вече трудно ще се намират добри оферти и свободни места, информира "Стандарт", цитирайки председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му в момента 65 на сто от леглата по хотелите вече са резервирани. Предпочитани са СПА дестинациите. Очаква се до края на месеца хотелите да са пълни на 85%".

Още от края на септември столичани са наели къщи от Белоградчик до Ковачевица, където с приятели ще купонясват за предстоящата 2015 година. Заради петте почивни дни за Коледа и за Нова година, народът се втурна два месеца по-рано да си планира ваканцията. Към средата на ноември стаите в хотелите са резервирани на 65%, а до края на месеца се очаква този процент да скочи до 85%, казва Драганов.

По думите му българинът вече се е научил да се интересува отрано къде ще празнува новогодишните празници и да запазва места месеци по-рано. "Най-добрите оферти към края на месеца ще бъдат изчерпани - всичко, което е интересно, изгодно и си струва парите. Затруднения в намирането на куверти ще има след 5 декември и места ще се намират трудно до Коледа - не че няма да ги има съвсем, но няма да са по предпочитанията на отпускарите, а ще е на принципа "каквото има", смята Драганов. В последната седмица може да се надяваме на отказани резервации за най-хубавите хотели. Според Драганов българинът предпочита най-много балнео, СПА и уелнес туризма - а когато има възможност и за ски, това се превръща в най-харесваната оферта. Топлата вода, басейните, процедурите по освежаване привличат българите най-вече по Хисаря, Сандански, Вършец и Поморие. А СПА хотелите са с най-висока средна заетост, макар и да са най-скъпи, каза Драганов. Предпочитан начин за посрещане на Нова година е и запазването на къща за гости. Настаняването в България се движи в рамките от около 150 лева, но средната цена е 260-280 лв. на човек.

Около 280 000 българи ще пътуват по празниците из страната. Над 160 000 отпускари пък ще заминат за чужбина - предимно в Гърция за ЧНГ. Там цената на празничната почивка е 250 евро на човек, включваща вечеря, нощувка и пътни разходи. Втората любима дестинация извън страната е Турция, информира изданието. Празникът в Западна Европа ще ни струва около 750 евро.

Ниските цени у нас привличат доста чужденци. Очаква се около 75 000 гости да дойдат в България за празниците. Най-често това са гърци, които избират Банско, румънци, които почиват по Северното Черноморие, и турци, които предпочитат Южното.

Най-много от българите, които се стягат да посрещнат Нова година в чужбина, се насочват към нашите съседки. Това сочат наблюденията на Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Определено има много голям ръст на желаещите да посрещнат празниците навън, най-много се отправят към съседките ни на Балканите като Гърция, Сърбия и Македония, каза той за "Стандарт". Голяма част от видинчани например по традиция посрещат Нова година в сръбския град Зайчар. Всяка година все повече хора тръгват за там, станало е нещо като мода сред по-състоятелните граждани, споделиха от местните агенции. Съседният град привлича с хубавата храна с прясно месо в ресторантите и възможността да се пуши по време на празничната вечеря.

Желаещи обаче има и за по-западните дестинации като Хърватска, Черна гора, Италия, Сицилия и Испания. Сред другите най-предпочитани места са Прага, Виена, Будапеща, добави Байков. Срещу 1200-1300 лв. получавате комфортен петдневен престой там. На по-малък интерес се радват екзотичните дестинации като Дубай, Абу Даби и тихоокеански места. Причината е, че там цените са по-високи, обясни Байков.

Празничните програми навсякъде са съобразени с местните обичаи. В балканските страни акцентът е върху кулинарната страна и напитките. В италианските градове пък се празнувало на площада с фойерверки и музика.

Над 15 000 гости очакват в курорта Банско за Нова година. В града десетки улици са разкопани в момента заради изграждането на водния цикъл на населеното място.

Пълни хотели, а в закритите басейни няма къде игла да падне. Това е картината по време на новогодишните празници в курорта Сандански и в най-малкия ни град Мелник. Най-много ще са гостите от страната и съседна Гърция - общо над 3000 туристи.

Софиянци отсега са резервирали екзотични къщи от Белоградчик до Ковачевица.