Фондът за подпомагане на бременност трябва да съдейства на хора, които искат да имат дете

Когато едно семейство може да полага грижи за децата си, държавата трябва да застане зад него

Едно семейство може да има колко деца си поиска, но то трябва да поеме отговорност за тяхното отглеждане. Това каза министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването „120 минути” по БТВ. „Да родиш деца, за които след това да не полагаш грижи, да не знаеш къде са, да не можеш да ги нахраниш и изпратиш на училище, това няма как да се насърчава”, каза той.
„Тогава, когато едно семейство може да полага грижи за децата си, държавата трябва да застане зад него. А когато семейството разчита да вземе в брой някакви детски надбавки и да ги похарчи за нещо други, няма децата да бъдат отнети”, каза министър Калфин, визирайки случая със семейството на ромката, чието дете Мария беше открито продадено в Гърция.
„Има една интересна статистика. Страшно много семейства в България биха искали да имат три деца, но нямат, защото не могат да си го позволят. Има много хора, които искат да имат дете и не могат да си го позволят и тук Фондът за подпомагане на бременност също е изключително важен. На тези хора трябва да се помогне. А тези, които раждат деца, а след това отказват да поемат каквато и да е грижа за тях, това не може да бъде насърчавано”, добави той. Министър Калфин заяви,че в тези случаи помощите не трябва да отиват при родителите, а в училището, в детската градина, в яслите, там където децата ще получат съответната грижа.

Не би могло сега да се каже категорично, че няма да има пари за коледни добавки за възрастните хора. Има варианти да се осигурят средства или от резерва на НОИ, или от преизпълнение на приходите до Нова година.
„Вече 15 месеца има дефлация, цените намаляват, защото хората не могат да купуват. Това замразява икономиката и е лошо за България. Трудностите могат да се преодолеят едва напролет, когато се отпушат еврофондовете, но дотогава хората  трябва да бъдат осигурени, да преживеят зимата”, обясни Калфин.