Румънци задръстват Париж, за да гласуват за президент

Свят

16-11-2014, 21:30

Снимка:

24 часа

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румъния избира президент

Съдят българи в Румъния за укриване на данъци

Гледки на извили се огромни опашки от румънци се наблюдаваха и в Лондон, Берлин и други европейски столици вчера пред посолствата

Десетки хиляди румънски имигранти задръстиха днес централни улици на френската столица Париж, редейки се на опашка пред посолството на страната, за да гласуват на втория тур на президентските избори, предаде Ройтерс, цитиран от 24 часа.

Румънският премиер социалист Виктор Понта, който е фаворит, се изправи на балотаж срещу Клаус Йоханис – етнически германец и кмет на град Сибиу, подкрепян от две дясноцентристки партии.

Хиляди румънци излязоха по улиците в Букурещ завчера да протестират за честни избори и за правото на сънародниците им в чужбина да гласуват. Заради дългите опашки и бюрократичните спънки на хиляди румънци в чужбина бе отказано правото на вот на първия тур. Скандалът доведе до оставка на външния министър Титус Корлъцян.

Демонстрантите заявиха, че това се прави умишлено, тъй като мнозинството от живеещите извън страната 4 млн. румънци са противници на премиера Виктор Понта.

Право на глас имаха над 18,3 милиона избиратели. Според някои екзитпол снощи 42-годишният Понта водел с 59% пред Йоханис, но според други - само с 51%. Понта привлече избиратели, като им обеща да намали бюджетния дефицит и да увеличи пенсиите и минималната заплата.