Министерство на финансите обсъжда нов външен дълг

Търсят се 4,5 млрд. лв., заложени в актуализацията на бюджета

Министерството на финансите води разговори за поемането на нов външен дълг, предаде БНР, позовавайки се на свои източници.
Обмислят се различни варианти за набавянето на 4,5 милиарда лева, заложени в актуализацията на бюджета за тази година. Със сигурност новото задължение ще бъде комбинация от вътрешен и външен дълг.

Най-вероятно новият външен дълг ще бъде поет чрез синдикиран заем от няколко банки, тъй като подготовката на емисия облигации на външните пазари изисква повече време, а и вероятно чрез такава няма да бъде постигната най-добрата за страната ни цена.
Многократно експерти са изразявали мнение, че облигации, емитирани по Коледа, ще са сигнал за инвеститорите, че страната ни се нуждае спешно от пари, а това ще оскъпи заема. От министерството предпочитат да не коментират имена на банки, тъй като не искат да повлияят на пазара. Освен това формално от там все още нямат мандат да водят официални преговори с чужди финансови институции, тъй като актуализацията на бюджета не е факт. Утре тя ще бъде гласувана на първо четене в парламента.

Финансовият министър Владислав Горанов вече обясни, че вероятно 1 - 1,5 млрд. евро ще бъдат осигурени чрез мостово финансиране от чужбина. Останалите средства ще бъдат набрани от вътрешния пазар, като емитирането на държавни ценни книжа се смята за най-бързия начин това да стане.