Владислав Горанов: Бюджетът за 2014 г. беше създаден неконсервативно

Бил е заложен ръст на приходите от близо два милиарда лева

Бюджетът за 2014 г. беше създаден неконсервативно – с близо 2 милиарда лева нарастване на приходи. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов при обсъждането в пленарна зала на актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. 

"Всичко това доведе до необходимостта от днешната актуализация”, заяви финансовият министър.

Във връзка с ангажимента на премиера Бойко Борисов да бъдат отпуснати по 40 лева на пенсионерите с пенсии до 286 лева, Горанов обясни, че няма промяна в позицията му по отношение на това, че неравенствата и несъвършенствата на пенсионната система не могат да намират решение чрез подхвърляне на дребни суми с оглед купуването на народната любов.

"Проблемът с границата и граничното ниво винаги ще стои, когато трябва да определим едно ниво на подпомагане, което да не обхваща цялата съвкупност. В ситуация на потенциален свръхдефицит направих анализ и числото, което предложих на министър-председателя, е 50 милиона лева за изплащането на тези добавки до края на годината", поясни министърът.

"Не съм сменил позицията си, че проблемите в пенсионното осигуряване трябва да бъдат един от приоритетите за сериозен дългосрочен дебат”, обясни Горанов и добави, че е поискал от Бойко Борисов подкрепата му пред партньорите на ГЕРБ в правителството, че тази цел е достижима.

„Ако съм подчинил фискалната си воля на общото политическо решение на правителството, че трябва да се направи нещо и за да отнемем всеки един аргумент на колегите, които в следващите месеци ще ни упрекват за това, че не сме намерили сили да направим това, което те правят, приемаме, че на фона на всички неблагополучия, които трябва да разплащаме до края на годината, можем да си позволим това. Решението ще бъде осигурено в рамките на съществуващите буфери в актуализацията”, подчерта Владислав Горанов.