ВМРО протестира срещу музикалните опити с деца

Поводът е текст на турски език в учебник по музика за 6 клас

От ВМРО ще сезират Агенция за закрила на детето за учебник по музика. Въпросът ще бъде поставен и пред министъра на образованието, съобщиха от пресцентъра на партията.

Поводът е текст на турски език в учебник по музика за 6 клас, за който алармираха родители в социалната мрежа. В помагалото е поместен текст на песен на турски, дублиран с текст, транслитериран с български букви. По обяснение на родителите, децата са карани да наизустяват този материал.

"Не намираме необходимост децата да бъдат принуждавани да сричат на неразбираеми езици. Това не е начин да ги приучим на разбирателство и културни връзки - това е единствено начин да ги затормозим", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Патриотите ще изискат спешно от министъра на образованието отговор по въпросите: кой е разпоредил подобни уроци да влязат в учебните планове? Кога ще отпаднат тези „уроци“?

Часовете по музика трябва да развиват творческото мислене и въображение, а не да се учи наизуст - зубренето на турски текстове е точно това, смятат от ВМРО.