Красен Кралев: Трябва нов, адекватен закон за спорта, който да отговаря на потребностите

Имаме нужда от подкрепата и на държавата

Ще настоявам за приемане на нов закон за спорта, който да бъде адекватен и да отговаря на потребностите. Това заяви министър Красен Кралев в предаването "Лице в лице" с Цветанка Ризова. 

Кралев обяви, че има предложение за промяна на закона за изучаването на спорт в училищата и добави, че трябва да има по-различно отношение към учителите по физическо. 

„Голяма част от спортистите споделят мнението ми. Аз съм убеден в това, което правим. Напълно готов съм с екипа си. Българският спорт има нужда от спешни реформи. Никой няма да ни прости, ако загубим времето си в чакане и мотаене", категоричен бе спортният министър. 

Той коментира и темата с тотото, като заяви, че ще бъдат взети бързи мерки, тъй като бюджетът на министерството идвал основно от тотализатора.

"Тотото е единствения източник на приходи на държавата – близо 95% от бюджета ни идват от тотото. Това предприятие е приоритетно за българския спорт. Имаме нужда от подкрепата на държавата, защото навлизането на частни дружества ще донесе рискове. Тотото ще бъде в сигурни ръце. Нови избори, но пазарен дял", поясни министърът. 

"Няма да назовавам конкретните клубове и федерации, на които ще бъде преразгледано финансирането. Създал съм комисия, която ще се запознае с дейността им. Ще се извърши проверка. Смята ме да въведем контрол върху тренировъчния процес. Не е необходимо да обръщаме внимание само на елитния спорт. Освен федерациите, ще бъдат финансирани и клубовете, които обръщат внимание на детско-юношесткия спорт", обясни Кралев.

Той коментира и станалата болезнена тема - български футбол.

"Гледам футбол. Всеки мач. Загубена е работата в детските школи. Учителят по физически не е оценен. Те са тези, които откриват първите таланти, Има вариант, чрез закони за спорта. Ще предложа нов закон от всички заинтересовани страни. Минаха 10 години, откакто не се променило нищо, даже дълбаем надолу. Американците нямаха никакъв футбол. Вкарваме предмет за изучаване в училищата и така ще могат да избират какво да тренират", поясни спортният министър.

Кралев сподели и мнение за решението на КЗК реши да бъде отменено спирането на поръчката за ремонт на Зимния дворец.

"Зимният дворец – казусът е изключително тежък. Обществената поръчка е била с размери 50 млн., а има осигурени само 35 млн. Ще обжалваме, смятаме, че правото е на наша страна и се надяваме КЗК да вземе решение в интерес на държавата", заяви Кралев.