Фандъкова: Над 80% от заложеното в програмата на Столична община е изпълнено

София е първият български град, който има инсталации за преработка на зелени био-отпадъци

Над 80% от заложеното в програмата на Столична община за втория мандат е изпълнено. Това каза пред Радио „Фокус“ кметът Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че най-важната част от програмата са детските градини и че от 2006 година насам са построени 67 нови сгради на детски градини.

Фандъкова каза още, че за последните 5 години са реновирани изцяло 84 км улици и булеварди и са изградени 14 км нови улици. "Изградени са също над 100 км канализация и са подменени над 200 км водопроводи. Инвестирани са над 260 млн. лв. във ВиК мрежа", обясни Фандъкова.

„Няма да е пресилено, ако кажа, че метрото е проектът, който променя коренно качеството на живот на хората в кварталите, през които минава не само като най-удобният и бърз градски транспорт, но и с новите булеварди, с озеленяването, с подобренията в инфраструктурата и средата. Затова и правим всичко възможно, през 2015 година да започнем и изграждането на третата линия на метрото. За последните 5 години построихме 13 км нови метролинии с 13 нови метростанции, а в момента изграждаме още 9. Мисля, че това е впечатляващо темпо на строителство на такъв сериозен обект“, подчерта столичният кмет.

Йорданка Фандъкова каза още, че София е първият град в България, който има инсталации за преработка на зелени био-отпадъци. Продължава и строителството на завода за отпадъци, а се прави и рекултивация на старите сметища. Насочени бяха и усилия за реновиране на паркове и в поддържане на зелената система на града, подчерта столичният кмет.