Два бургаски ВУЗ-а с милиони депозити в КТБ?

БСУ се появи в списъка с 7.4 млн. лв, ВХТИ има 2 млн. лв.

Два бургаски университета горят с по няколко милиона депозити във фалиралата КТБ. Това показаха данните от мистериозен списък с 500 кредитори, разпространен в социалните мрежи. Автентичността на документа все още не е потвърдена официално от нито една институция. Списъкът с депозантите е публикуван от човек с потребителско име Ivan Rachev. Според него Бургаският Свободен Университет има депозит в Корпоративна Търговска Банка в размер на над 7.4 млн. лв. Университет „Проф. Д-р. Асен Златаров” пък е с малко над 2 млн. лв.
В разпространения в интернет списък фигурират още Варненският Свободен Университет със спестовен влог от 4.6 млн. лв., както и Икономическият университет в морската столица с 4.2 млн. лв.
С депозити са и четири общини в Бургаска област. За първите три – Бургас, Айтос и Сунгурларе се знае отдавна. Изненадващо обаче се оказа, че и Община Созопол е имала депозит от 6.4 млн лв.
Дали изнесените депозанти и цифрите срещу имената им са истински ще стане ясно само ако съдът разреши да падне банковата тайна за депозитите в КТБ.