Делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност тръгва следващия понеделник

Най-големите акционери на банката поискаха от Софийския градски съд да участват в процеса

Делото за фалита на Корпоративна търговска банка започва идния понеделник. Най-големите акционери на банката поискаха от Софийския градски съд да участват в процеса, съобщава БНР.

От съда съобщиха, че искането на БНБ за обявяване на банката в несъстоятелност ще се гледа при закрити врата и че за него са призовани представители на централната банка, Софийската градска прокуратура, квесторите на КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете.

Днес по молба на БНБ съдия Иво Дачев  е разпоредил обща възбрана и запори на имуществото на КТБ, както и да бъдат спрени всички съдебни и арбитражни дела срещу банката.

Фирма "Бромак" на Цветан Василев и компанията, свъзвана с Оманския фонд, са се възползвали от  Закона за банковата несъстоятелност, който позволява на акционерите, които към датата на отнемане на лиценза са притежавали повече от 5 на сто от капитала на банката, да встъпят в делото за фалит. Фирмата на обвиняемия за източването на КТБ Цветан Василев държи над 57% от акциите на банката, а косвено контролираната от Генералния държавен резерв на Султаната Оман "Бългериън акуизишън къмпани" притежава 30 на сто от капитала на КТБ.

Делото за фалита на Корпоративна търговска банка тръгва при висок обществен интерес, но не само, защото казусът засяга интересите на стотици физически лица и фирми. Начинът, по който беше избран съдия-докладчикът по делото, провокира високо напрежение, което принуди Висшия съдебен съвет да влезе в СГС на спешна проверка. Шефът на Търговското отделение на СГС Иво Дачев беше вторият избор на системата за случайно разпределение на делата, след като изборът на първия - командированата от СРС съдия Калинка Илиева - породи съмнения, доколко изборът й е бил наистина случаен. Висшият съдебен съвет обеща да каже имало ли е манипулация на софтурера на СГС до края на следващата седмица.