Лукарски ще намали административната тежест за бизнеса

Промените в Закона за обществените поръчки са абсолютно задължителни

Работим за подобряване на инвестиционния климат в България и връщането на доверието в институциите. Усилията ни са насочени към намаляване на административната тежест и осигуряване на благоприятна и предвидима бизнес среда.

Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на откриване на модернизирания завод „Верила Лубрикантс” АД, част от Приста Ойл, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

„Сред основните приоритети на Министерството на икономиката е именно насърчаването на инвестициите във високотехнологични производства, които са двигател на всяка икономика“, заяви икономическият министър.

Според него, законодателни промени в Закона за обществените поръчки са абсолютно задължителни с цел провеждането на прозрачна политика. „Тази правна рамка е свързана с развитието на българската икономика и разходването на европейските средства“, поясни Лукарски.

По негови думи основните промени, които ще залегнат в новия законопроект са свързани с електронизацията на търговете при провеждането на обществените поръчки и с унификацията на документите.

Друга мярка за осигуряване на по-висока ефективност на системата ще бъде засилването на ролята на Агенцията по обществени поръчки. „Във връзка с борбата на правителството срещу корупцията, съм разпоредил Държавна агенция метрологичен и технически надзор извърши проверка на дрегерите и радарите, които използват Пътна полиция“, тази мярка обяви икономическият министър срещу зачестилите сигнали за използване на частни или несертифицирани радари и дрегери от служителите на МВР.

„Ще стартират и проверки на сертификацията на пиротехнически съоръжения и детски играчки във връзка с наближаването на коледните новогодишните празници“, съобщи министър Лукарски. „Проверката е с цел осигуряването на безопасността и здравето на всеки от нас и нашите деца“, добави още той.