Всяко второ дете у нас страда от материални лишения

Родителите изпитват сериозни трудности с прехраната на отрочетата си

В България почти всяко второ дете страда от материални лишения, има много сериозни трудности за неговото хранене. Това каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата, след като получи Почетен знак на държавния глава от президента на Република България Росен Плевнелиев, предаде „Фокус”.

„Когато започнах работа с децата в средата на 90-те години, тогава в огромния брой домове за деца имаше около 30 хил. деца, днес са едва 4 хиляди. България през всичките тези години пропусна едни десет години, в които наистина да може да направи реформа по отношение на правата на децата. Тези години бяха от 1989г. до 2001 г., когато се прие Закона за закрила на детето и ние като неправителствени организации тогава наистина искахме и настоявахме да се приеме този закон”, каза президентът Плевнелиев.

По думите му, сериозен е проблемът в страната с детската бедност. Той посочи, че хиляди деца отпадат от образователната система, а някои от тях дори не стават дори първокласници. Богданов уточни, че националната неграмотност е изключително стряскаща за страната ни.

„Децата, жертви на престъпление понякога са разпитвани 6-7-8 пъти и всички те се случват понякога в съдебна зала при кръстосан разпит. Това изключително много травмира детето и то отново преживява всичко това. В областта на здравето, ние в България все още нямаме детска многопрофилна болница”, каза Богданов.

Той допълни, че детското психично здраве също е важен въпрос, защото в България се наблюдава феноменът, децата предприемат действия по самоубийства.