Цецка Цачева: Надявам се този парламент да успее да направи онези кадрови решения, които ни тежат

Като най-важното такова, тя определи избора на главен съдебен инспектор

Надявам се този парламент да успее да направи онези кадрови решения, които ни тежат, особено по отношение на главния съдебния инспектор. Това коментира председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на разглеждането на правилника за организацията и дейността на Народното събрание в частта с избора на органи към НС, предаде „Фокус”. Приетият от депутатите текст гласи, че Народното събрание избира съгласно действащото законодателство изцяло или частично органи след проведена публична процедура. Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, и професионални организации не по-късно от три дни преди изслушването може да представят на комисията становища за кандидата, включващи и въпроси, които да му бъдат поставени. Предложенията за избор се разглеждат от постоянна комисия на Народното събрание, която изслушва кандидатите, които отговарят на изискванията на закона, и внася доклад, който обобщава резултатите от изслушването. Изслушването е публично.
Народното събрание приема процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидатите, представянето и публичното оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в съответната комисия, както и процедурата за избирането им от Народното събрание. Проектите на правилата се изработват и внасят в Народното събрание от компетентната за всеки избор постоянна комисия.

По време на дебатите депутатът от ПГ на Реформаторския блок Димитър Делчев заяви, че за тях тази глава е от изключителна важност, защото изслушването на кандидати за длъжности за висшите етажи на съдебната власт се следи от ЕК и допълни, че се надява с новите текстове в тази глава изслушването на кандидатите в НС да става прозрачно и честно.