Малката Рижа към съда: Съжалете ме, спя в колата си

Бабаитът остава в ареста

Симеон Стоянчов – Малката Рижа помоли днес съдът да бъде снизходителен към него, като изрази съжаление за вулгарното си поведение и обясни, че живее в колата си. Това стана по време на заседание на Бургаския районен съд днес, малко след като Рижата нападна бургаския фотограф Борислав Пенков.

Фоторепортерът Борислав Пенков стана жертва на агресията на Рижата

Рижата удари фоторепортера при влизането му в съда. Бабитът удари фоторепортерът и му разцепи веждата. 

malkata rija

Интерес предизвика външният вид на Рижата при пристигането му в съда. Той беше по къси гащи, сандали и халат.

Стоянчов първоначално заяви на съда, че иска да бъде в ареста. Минути по-късно той обаче поиска от магистратите да прояват снизхождение и да го пуснат, събщи Черноморски фар.
Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража на Симеон Стоянчов. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 30 октомври в кафене в Бургас, при „условията на опасен рецидив и на продължавано престъпление, е отнел мобилен телефон и 25 лв., всичко на стойност 115 лв., от две лица без тяхното съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои. Той е отнел от първото лице мобилен телефон „Нокиа“ на стойност 90 лв. и 10 лв., а от втория пострадал – сумата от 15 лв.“.
Районен съд – Бургас отхвърли молбата на защитника на Стоянчов, да не се дава ход на процеса, а подзащитния му да бъде настанен за изследване в медицинско заведение. Съдът се мотивира, че сред материалите по делото е приложена епикриза на обвиняемия, с която се установява, че той не страда от психично заболяване, а причина за поведението му е употреба на психоактивни вещества, които го правят емоционално нестабилен.

Събраните в досъдебното производство доказателства водят до обосновано предположение, че той е автор на деянието, за което е привлечен да отговаря. Разследван е и за друго престъпление – хулиганство, извършено след деянието, за което се иска задържането му. Прокурорът обърна внимание, че Стоянчов ходи въоръжен с нож, удря безпричинно гражданите и необосновано създава страх у тях. Прокурорът посочи, че той не живее и не поддържа отношения със семейството си и няма адрес за призоваване. Тези обстоятелства мотивират опасността той да се укрие или да извърши друго престъпление.
Служебният защитник на Стоянчов пледира, въпреки всички законови предпоставки за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража, тя да не се налага, тъй като липсва експертна преценка, дали подзащитният му може да участва в съдебния процес.
Предвид неговото изявление, че живее в автомобила си, съдът смята за реална опасността, той да се укрие. Съдът прецени, че нестабилното му поведение се дължи на употребата на наркотични вещества, и обърна внимание на липсата на данни, той да има психично заболяване.