Промени в училищата! Учениците без оценки до трети клас

Животът

22-11-2014, 10:45

Снимка:

Монитор

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Всеки четвърти у нас е висшист, всеки пети пък е с основно образование

Детската градина няма да е задължителна за 4-годишните, дават диплома за основно образование след седми

 Учениците от първи до трети клас няма да получават двойки и шестици, защото учителите няма да им пишат оценки в числа. Така хлапетата ще се сдобият с първия си бележник чак в четвърти клас, а не във втори както е сега. Децата ще бъдат оценявани само с качествени показатели като „добър”, „много добър”, „незадоволителен” и т. н. Това предвижда законопроектът за предучилищно и училищно образование, който от ГЕРБ внесоха за обсъждане в парламента.

Учениците в начален етап пък ще минават в горен клас дори и да са завършили учебната година с двойка по един или няколко предмета, както е и в момента. Предучилищната подготовка няма да бъде задължителна за 4-годишните хлапета. От ГЕРБ са се отказали от идеята си заради острата обществена реакция, с която се сблъскаха по времето на първия кабинет „Борисов”. Тогава проектозаконът беше подготвен под ръководството на тогавашния зам.-министър на образованието Милена Дамянова. Вносител на сегашния проект, който е с известни корекции, отново е тя. В него е записано, че предучилищното образование е задължително за децата, които навършват 5 г. в съответната година. Пада обаче долната граница за детска градина
- родителите вече ще могат да записват хлапето си там от 2-годишна възраст, стига да има места. Първи клас започва както и досега от 7-годишна възраст. По решение на родителите детето може да бъде записвано и на 6 години. Основното образование ще се завършва след седми клас, а не както досега след осми, предвижда още проектозаконът. Гимназиалният етап ще се раздели на две части - от 8 до 10 клас и от 11 до 12 клас. Така учениците ще имат възможност да завършат училище в годината, когато навършват 16 г., тъй като по конституция образованието е задължително до тази възраст. Ако те решат да вземат диплома след 10-и клас обаче, тя няма да им позволи директно да кандидатстват в университет. Обучението в 11-и и 12-и клас ще бъде профилирано и съобразено с интересите на децата.
От ГЕРБ не са се отказали от идеята си частните училища и детски градини да получават държавна субсидия. С парите ще се покриват заплатите на учителите. Така частниците ще имат право да събират такси от родителите само за дейности, които не са финансирани от държавата.