Хрищенските райски ябълки събират цяло село на празник

Организират го за осма поредна година

Осмото издание на превърналия се в емблема и символ на Хрищени Празник на райската ябълка ще събере на днешния ден малки и големи жители и гости на старозагорското село.

По идея на кмета Радка Желева, след официалното откриване в 11:00 часа, на един от пилоните на кметството ще се издигне Знамето на Хрищени със символа му - Райската ябълка.

Знамената на България, на Хрищени и на Европейския съюз ще издигнат най-успешните младежи на селото. За гостите ще има щанд на производители на райска ракия от райски ябълки. Ще има конкурс за най-хубава рисунка, най-добър производител на райски ябълки, най-едър плод от райска ябълка и много други забавления, песни, танци и веселби. В програмата на празника специално място е отредено на музикалните поздрави на талантливите възпитаници на ОДЗ „Лилия“ и ОУ „Христо Ботев“. За доброто настроение на присъстващите на откритата сцена ще се изявят самодейци от читалищата в Калояновец, Даскал Атанасово, Дълбоки, Крън и др.
В пенсионерския клуб ще бъде подредена кулинарната изложба с характерни за Хрищени ястия, в която своя майсторлък ще покажат местните домакини.

„За да сте здрави и засмени - яжте райски ябълки от Хрищени!" е веселият девиз, който и тази година е мото на празника.

Красивият плод неслучайно е заслужил специален ден в старозагорското село - в него почти няма двор, където да не расте красивият и полезен плод. Повече от 140 стопани отглеждат дървото. По това време на годината ярките оранжеви плодове греят в цялото село.

В Хрищени живеят около 2000 души. Първите 16 дръвчета донесъл през 30-те години на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ.

Организатори на проявата са кметството на село Хрищени и НЧ „Стефан Генчев – 1901“.