Теменужка Петкова: Енергетиката е в колапс, спешно трябва стабилизация

Към този момент така нареченият проблем с газовата криза е под контрол, заяви енергийният министър

Колапсът в системата на енергетиката е достигнал такива размери, че вече е невъзможно да се отлагат решенията за стабилизация. Това заяви пред Радио К2 министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Дефицитът в НЕК е достигнал 3 милиарда лева, половината от които са натрупани по проектите АЕЦ „Белене” и „Цанков камък”. Този дефицит води до невъзможност НЕК да се разплаща с контрагентите си, което води до завличане на предприятия и цели подотрасли, такива са случаите с топлофикациите и въгледобивните дружества, които не получават свеж финансов ресурс, а това не им позволява да се разплащат с работниците, посочи министърът.
„С решенията, които са вземани, нещата на практика са докарани до абсурдна ситуация”, категорична беше Теменужка Петкова и продължи, че що се отнася до собствената й експертиза, тя е свързана с финансов контрол на публичните финанси, професионалният й опит е натрупан и преминал в Министерството на финансите в областта на държавния финансов контрол. „Затова смятам, че една от първите крачки, които трябва да се предприемат, е да се направи ревизия в енергетиката, за да видим къде са пробойните в тази система” подчерта министърът на енергетиката.

Теменужка Петкова заяви, че не е изненадана от реакцията на Румен Овчаров за назначението й за министър. Тя поясни, че с него има дебат още от времето, когато в Народното събрание е била сформирана специална комисия, която да разследва всички факти и обстоятелства, свързани с проекта АЕЦ „Белене”. Във връзка с този проект органите за държавна финансова инспекция са установили изключително тежки нарушения на законодателството в областта на обществените поръчки. Първите финансови инспекции са започнали още през 2009 година, проверявана е проведената обществена поръчка с цел избор на изпълнител. Установено е, че няма дори договор, сключен след проведената обществена поръчка, има сключено само едно споразумение, в което страните се договарят, че ще продължат да водят преговори и някога ще бъде сключен договор. Втората проверка установява, че старото оборудване е продадено на руската страна за „жълти стотинки”. Имало е и проверка за отпуснатия мостов кредит, чрез обществена поръчка, изпълнена с много нарушения, е избрана банка, с която е сключен договор за кредит за половин милиард лева, в който не става и дума за мостово финансиране за проекта АЕЦ „Белене”. В договора е записано, че този кредит ще се използва за оборотни средства на НЕК. „Всички тези констатации за безспорни, доказани са и са изпратени на прокуратурата и аз лично смятам, че нямам никакви основания да се притеснявам и да влизам в обяснителен режим с г-н Овчаров”, категорично заяви енергийният министър.

На въпрос ще бъде ли построена АЕЦ Белене, министър Петкова отговори: „В рамките на своята компетентност, като контролен орган досега, мога да кажа, че за мен този проект с тези параметри е много опорочен и не би следвало и няма как да бъде реализиран в този вариант. Един много сериозен финансов ресурс е отишъл там, а насреща няма нищо”.
За проекта за 7-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй” енергийният министър смята, че трябва да се направи един паралел по повод споменатото вече споразумение за АЕЦ „Белене”. „Намирам тясна връзка между това, което се е случило през 2006 година със споразумение за АЕЦ „Белене” и споразумението за „Уестингхаус”, категорично заяви тя. По отношение на това споразумение трябва да се направи един много сериозен преглед, да се види икономическата ефективност от подобен проект, имаме ли потребност от това и на каква цена. Така че предстои много сериозен анализ на целия финансов модел на този проект. „Аз смятам, че енергетиката е достигнала толкова сериозен колапс, че ние не можем и не трябва да си позволяваме реализирането на проекти на всяка цена, те трябва да бъдат реализирани само след като е доказана икономическата им ефективност” категорична беше Теменужка Петкова.

Попитана има ли опасност от газова криза, Теменужка Петкова категорично заяви, че към този момент така нареченият проблем с газовата криза е под контрол. В Министерството на енергетиката е създаден кризисен щаб, който следи ситуацията отблизо и ежедневно. Освен това в края на октомври са приключили успешно преговорите между Русия, Украйна и ЕК, което дава основание да бъде посрещната зимата с по-голяма доза увереност. Енергийният министър продължи, че се работи за разширяване на капацитета на хранилището в Чирен, този проект е обявен за проект от общ интерес, съгласно един от регламентите на ЕС, това означава, че той е важен не само за нас, но и за цяла Централна и Източна Европа. Предвижда се увеличаването на обема му до 1 милиард кубични метра и увеличаване на дебита на добив и налягане на хранилището между 8 и 10 милиона кубични метра на ден. Това ще осигури по-голяма гъвкавост на газопреносната система, както и по-голяма сигурност на доставките в Централна и Източна Европа.

Според Теменужка Петкова заявеното в програмата на ГЕРБ намерение за енергийна ефективност да бъдат инвестирани милиарди в обновяване на жилищните и обществените сгради е една от посоките за намаляване на енергийната зависимост на страната, защото по-малкото харчене на енергия означава повече независимост. От друга страна това включва и повишаване на жизнения стандарт, това може да стане с разкриването на нови работни места в строителния сектор за саниране на сградите. Освен това, като се спестяват средства за енергия, повече средства ще остават в населението и те ще отидат за потребление, това ще повиши оборотите в икономиката и ще повлияе на икономическия растеж.
„Виждате как нещата са свързани и една такава мярка може да повлияе положително на много неща”, категорична беше Теменужка Петкова. Тя продължи, че програмата предвижда до 2 години да бъдат обхванати 50% от многофамилните жилищни сгради. Паралелно с това ще се предприемат и мерки за намаляване на енергийната бедност и увеличаване на броя на българските домакинства, които ще имат възможност да получават енергийни помощи.