Ошавът за Бъдни вечер отровен

Животът

22-11-2014, 12:15

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

РЕЦЕПТАТА НА СИДОНИЯ: Пълнена Коледна пуйка с кестени и сушени плодове

Сушените плодове пълни с химия за по-добър вид и вкус

И ошавът за Бъдни вечер се оказва опасен за здравето. Ако е с купешки сушени плодове, традиционният компот може най-малкото да ни изприщи по Коледа.

 Лекари съветват да се търсят сухи сливи, ябълки, круши от наши производители на дребно по пазарите, вместо да се купуват от масово продаваните предимно вносни, пише "Всеки ден".

 Оказва се, че сушените кайсии, огромните сливи без костилки, фурмите, дори стафидите почти сто процента са обработвани с химикали, които могат да предизвикат алергични реакции. Само преди ден Агенцията по безопасност на храните алармира, че над 2 тона сушени плодове със сулфити, които не са обозначени на етикета, са заловили българските власти в пратка от Турция.

 Сулфитите са синтетична хранителна добавка и се използват за удължаване живота на продукта чрез убиване на микроорганизмите, за по-добър външен вид и по-траен вкус.

 Особено при алергични хора и астматици сулфитите са много опасни с предизвикване на пристъп на задух, подуване на гърлото и езика.