РЕЦЕПТАТА НА СИДОНИЯ: Пълнена Коледна пуйка с кестени и сушени плодове

Шеф Сидония разкрива тайната си рецепта специално пред читателите на Bulgariautre.bg

Коледа чука на врата, празничното настроение е обзело всички. Пазаруването, подаръците и елхите са тривиалната част от празника - истинското предизвикателство идва с приготовлението на коледната трапеза, тук всеки домакин може да изпъкне с оригиналност и майсторство. Вълшебницата от кухнята Сидония, помага днес на читателите на Bulgariаutre.bg да превърнат празничната вечеря в неповторимо и вкусно семейно изживяване.

Именно с вкусна пуйка приготвената  по следващата рецепта Сидония ще сюрпризира приятно и гостите на своят ресторант „Сидония – Lord Of The Chefs” в новогодишната нощ. Вижте цялото изобилие от празничното меню на Сидония тук.

Ето и рецептата, която ще ви превърне в любими кулинари на цялото семейство и всички приятели.

1 пуйка около 2.5-3 кг.

прясно смляна морска сол и черен пипер

3 с.л. + 1/4 ч.ч. зехтин

250 гр бекон или панчета, нарязан на кубчета

700 гр. мляно свинско месо ( от плешка) може и кайма смес

12 кестена ( печени,белени и накълцани) може да се заменят с 50 гр. лешници

10 сушени сини сливи и каисии ,накълцани

2 ч.ч. галета

1 ч.ч. пармезан

2 яйца

2 с.л. прясно смлян черен пипер

щипка индийско орехче

1 ч.л. пресен розмарин на ситно

1 с.л. пресен градински чай на ситно

магданоз

2 ч.ч. бяло сухо вино

глазура:

80 мл зехтин

1 с.л. мед

сока на половин портокал

1.Фурната се загрява на 180’С

2.Измитата, почистена и подсушена пуйка се осолява и овкусява с черен пипер отвътре.

3.В тиган се загряват 3 с.л. зехтин, добавя се бекона(панчета) и се запържва до златисто-кафяво. Добавя се свинското месо (каймата) и се готви, като се разбърква около 20 мин.

4.Добавят се кестените (лешниците) и сушените плодове. Готви се още около 8 мин. Отдръпва се съда от огъня и се оставя да се охлади около 20 мин.

5.Добавят се галетата, пармезана, яйцата и подправките. Разбърква се добре с дървена лъжица.

6.Пуйката се пълни с получената плънка и се зашива. Поставя се в тава, поръсена със стръкове магданоз и зехтин. Залива се с бялото вино и се овкусява със сол и черен пипер. Покрива се с медената глазура. Пече се около 2.30 - 3 часа , като периодично се облива със соса. (Ако пуйката започне да потъмнява, я покрийте с намазнено алуминиево фолио)

7.След като е готова, пуйката се оставя да престой около 20 мин преди да се премахнат конците.